Υπόθεση χαλί

Υπόθεση χαλί

05/11, 2019

 

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)

To θέμα του χαλιού συνεχίζεται γιατί είναι ανεξάντλητο. Αφού είδαμε τα είδη και τις ποιότητες των χαλιών, σήμερα θα δούμε πώς τα τοποθετούμε, καθώς και την προέλευσή τους και τα πιο δημοφιλή σχέδια και μοτίβα.

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)

Πώς τα τοποθετούμε
Οι διαστάσεις των χαλιών είναι άπειρες. Ωστόσο την επιλογή μας την καθορίζει αφενός η τιμή τους, αφετέρου οι περιορισμένες διαστάσεις των χώρων μας.

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)

Ουσιαστικά θεωρώ ότι τα όρια ενός χαλιού οριοθετούν έναν χώρο. Εξαρτάται όμως πού θέλουμε να το βάλουμε, το μέγεθος και τη χρήση του χώρου, τη διάσταση του χαλιού κτλ.

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)

Στο καθιστικό: κατά κανόνα, τα πόδια του καναπέ θα πρέπει να πατούν στο χαλί. Αν όμως το σαλόνι είναι πολύ μεγάλο, οι καναπέδες μπορούν να τοποθετούνται περιμετρικά του χαλιού.

Στην τραπεζαρία: Καλό θα είναι να χωράνε το τραπέζι και οι καρέκλες ανοιχτές πάνω στο χαλί.

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)

Στο παιδικό δωμάτιο: Όσο μεγαλύτερο είναι το χαλί, τόσο καλύτερα. Για να παίζει άνετα το παιδάκι χωρίς να χτυπάει, ενώ το μεγάλο μέγεθος βοηθάει πολύ στην μόνωση και τη θερμότητα του δωματίου.

Στην κουζίνα: Για χρηστικούς λόγους καλό θα είναι να προστατεύουμε το χαλί με κάποια πατάκια, μπροστά από κουζίνες και νεροχύτες. Φυσικά το χαλί της κουζίνας χρειάζεται πάρα πολύ συχνό σκούπισμα.

Στην κρεβατοκάμαρα: Αν μπορούμε να έχουμε ένα μεγάλο χαλί θα ήταν τέλειο, αν όμως δεν γίνεται, οπωσδήποτε θα πρέπει να πατούν τα κάτω πόδια του κρεβατιού στο χαλί και να βγαίνει μπροστά.

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)

Παραλίγο να ξεχάσω το layering! Μπορούμε να βάλουμε πολλά χαλιά σε έναν χώρο, αν έχουμε, πάντα τα μεγάλα από κάτω από πάνω τα κιλίμια, τα τομαράκια(οικολογικά ε;) φλοκάτες και πατάκια. Το αποτέλεσμα είναι όσο δεν πάει bohemian!

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)

Παράδοση στο χαλί
Παράδοση στο χώρο του χαλιού αποτελούν οι ανατολικές χώρες. Τα λεγόμενα περσικά καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα χωρών όπως Ιράν, Τουρκία, Πακιστάν και Αφγανιστάν, ενώ οι Κινέζοι έχουν βαθιά παράδοση στην τέχνη αυτή ξεκινώντας από την αρχαία Κίνα με τα μεταξωτά τους. Πρωταγωνιστές συνεχίζουν να είναι το Μαρόκκο και η Αίγυπτος, ενώ η Ινδία αποτελεί μια αγορά ξεχωριστή από μόνη της. Μογγολία και Ανατολική Ρωσία παραμένουν λίγο πιο άγνωστες στην Ευρώπη, διατηρούν όμως τον τοπικό τους χαρακτήρα.

 

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)

Ξεχωριστά μοτίβα παράγονται στην Νότια Αμερική και στο Περού με τις άριστης ποιότητας πρώτες ύλες, με μοτίβα γεωμετρικά και χρώματα έντονα με αναπάντεχες αντιθέσεις στους συνδυασμούς. Από τα αγαπημένα μου είδη είναι αυτά, του Περού που μοιάζουν πολύ με τα υφαντά κιλίμια που βρίσκεις σε πολλά ορεινά χωριά της Ελλάδας.

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)

Τα κιλίμια τα αγαπώ γιατί εκτός του ότι είναι εύχρηστα, μπορούν να κρεμαστούν και στον τοίχο. Πλέον όλα γίνονται και παραδοσιακά με χειροποίητες τεχνικές, αλλά και μηχανοποίητα με άριστες πρώτες ύλες. Το αποτέλεσμα έχει στο χαλί έχει να κάνει πάντα με το ποσό που είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε.

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)

Κιλίμια ή μεταξωτά, μάλλινα παχιά ή ξυρισμένα, ψάθινα ή πολυεστερικά, τα σχέδια και τα χρώματα είναι άπειρα και οι συνδυασμοί αμέτρητοι. Τα πιο γνωστά σε εμάς μπουχάρα, υπάρχουν (ή υπήρχαν) σχεδόν σε κάθε σπίτι, ενώ πλέον τα πιο μινιμαλιστικά σχέδια και μονόχρωμα μοτίβα έχουν πάρει τη θέση τους. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορούμε να τα υποστηρίξουμε στο δικό μας σπίτι.  Αν ζούμε σε ένα λιτό σπίτι χωρίς πολύ μεγάλο μπλέξιμο στα χρώματα, τότε μπορούμε με άνεση να βάλουμε το πιο μάξιμαλ χρωματιστό χαλί.Θα δώσει μια ένταση που λείπει και έναν χαρακτήρα mix and match.

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)

Αν έχουμε ήδη ένα φορτωμένο χώρο, ένα πολύ έντονο χαλί ακόμα και πολύ καλής ποιότητας, θα χάσει λίγο από την αίγλη του, καθώς το μάτι κουράζεται από το υπερβολικό αποτέλεσμα. Καλό θα είναι να επιλέξουμε πιο απαλά χρώματα στα πόδια μας, με σχέδια και μοτίβα πιο γεωμετρικά και μεγάλα, ή ακόμα και μονόχρωμα.Φυσικά, αν έχουμε ένα πολύ μεγάλο σαλόνι όλα γίνονται, φυσικά με σωστούς συνδυασμούς στυλ και χρωμάτων.

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παραγωγή του χαλιού ξεκίνησε παραδοσιακά από νομάδες, με παραδοσιακές τεχνικές και πρόκειται για μια μορφή τέχνης, αφού για πολλά χρόνια αποτελούσε κατάθεση ψυχής με ιστορικές αναφορές σε κοινονικοπολιτικές εξελίξεις που συνέβαιναν στην εκάστοτε οικογένεια - περιοχή.Σήμερα, γίνονται προσπάθειες να συνεχιστεί η παραγωγή σε μικρές κοινωνίες με δίκαιο ανταγωνισμό και σωστές συνθήκες και ανάλογες απολαβές. Έτσι θα συνεχιστεί η τοπική παράδοση που κάνει αυτά τα έργα τέχνης μοναδικά.

Πώς επιλέγω χαλί (Μέρος 2ο)


Μαρία Παπαδογρηγοράκου
Interior designer
www.mayodeco.gr
pics via pinterest, stylelibrary, MayoDeco


Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στις 04.11.19 στο www.glafkisdolcevita.com

Tags: χαλιά χειμερινά χαλιά μοκέτες κιλίμια πατάκια βαμβακερά χαλιά μεταξωτά χαλιά ακρυλικά χαλιά παιδικά χαλιά μάλλινα χαλιά γιούτα σχεδια μοτίβα υφαντά mix and match